En nog meer mirabellen !

23 jul
mirabellen in een zanddeeg

Het is echt een zalig oogstjaar.  Vorig jaar hadden we helemaal niet zo veel vruchten, maar nu lijkt iedere struik en boom wel door te hangen van de pruimen, mirabellen, reine claudes, abrikozen, appels en peren.  De mirabellen zijn nu echt goed rijp en laten zich nu beter ontpitten dan vorige week.  Met een kersenontpitter is de klus zo geklaard.  Kijk even in ons dessertenboek ‘Desserten van La maison blanche aux volets bleus’ hoe je zanddeeg maakt en ga dan verder als volgt : ontpit 1 kg rijpe mirabellen, hou apart.  Rol het zanddeeg uit in een ronde taartvorm bekleed met bakpapier. Prik het in en strooi er 2 eetlepels gemalen hazelnoten over.  Zet in de ijskast om het deeg beter te laten bakken straks.  Verwarm de oven voor à 170°C. Smelt ondertussen 130 g ongezouten boter.  Voeg er 100 g rietsuiker aan toe en meng er 130 g gemalen hazelnoten door.  Meng er een ei onder, alsook 2 eetlepels bloem en doe er een geutje notenlikeur bij.  Doe dit beslag in de zanddeeg.  Schik er de mirabellen in.  Bak de taart mooi goudbruin gedurende 25 à 30 minuten.  Kan eventueel wat langer duren, dat hangt echt van uw oven af.  Als de vruchten wat te donker dreigen te worden, schuif je een ovenplaat boven de taart in de oven, zodat de temperatuur wat gedempt wordt.  Haal de taart uit de oven en uit de bakvorm met behulp van een rond karton dat je onder het bakpapier schuift.  Zo kan je het zonder te breken op een afkoelrooster zetten.  Overstrooi de taart met dikke korrelsuiker en bestuif licht met bloemsuiker.  Waarschijnlijk zal u nog wat mirabellen over hebben, dat is ideaal om er een compote van te maken om bij de taart te serveren.  Daarvoor zet u de mirabellen op op laag vuur met 2 glazen water en 1 glas kristalsuiker.  Laat het zachtjes pruttelen tot de mirabellen plat koken en de velletjes ook zacht worden. U kan hier eventueel ook wat notenlikeur aan toevoegen.  Laat afkoelen voor opdienen.  Serveertip : meng rietsuiker met Sechuanpeper en overstrooi het dessertbord ermee.  Bruin pijnboompitten in een tefal pan en schik ze op het bord. Plaats daar een spie mirabellentaart op en voeg er wat compote bij.  Bon appétit, Anouck met 8 (waarvan er 4 hier vorig jaar al op bezoek waren !) toffe gasten in Bretagne vanuit www.lamaisonblancheauxvoletsbleus.com.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: